diumenge, 10 de novembre del 2013

S’ha de canviar la visió de l’educació

El sistema educatiu ha de sobrepassar la impossibilitat ideològica de partits o de mitjans de comunicació, creant un espai on l’impossible pugui succeir. Estem parlant d’un nou paradigma d’educació que aspiri a la qualitat. L’educació necessita ser tinguda en compte de manera realista i activa. De poc serveixen les teories o els deliris de grandesa polítics, si no estan en contacte amb la realitat social i humana de les aules. Així doncs, no són els polítics qui han de decidir què fer de l’educació, o al menys en solitari i de manera unilateral.

Normalment, les decisions polítiques educatives estan apostant per un sistema antiquat, centrat a la repetició de conceptes, exàmens... on l’alumne està sotmès al poder del docent. No hi ha espai per a una educació realista que prepari per a la vida ni per a atendre a les necessitats dels infants. Aquest concepte d’educació és un càstig per als alumnes, ja que el seu fracàs escolar és directament culpa seva, ja que es tendeix a creure que no hi ha hagut prou esforç, perdent de vista que és tracta de la millor etapa de la seva vida, perdent de vista el gust per aprendre a aprendre.

Tal volta pot semblar que parlo amb moltes ambigüitats o amb frases fetes. Però el cert és que hem de deixar de queixar-nos i crear una potent visió educativa alternativa, tenir el valor d'activar-la i compartir-la. I només ho podrem fer perdent-li la por als canvis i al fracàs. Resulta essencial tornar a uns principis bàsics que permetin enfrontar-se al que veritablement importa: ajudar a preparar als nens per al futur.

En resum, hem de tombar la idea arcaica d’una educació centrada a la repetició de conceptes i construir una nova on els alumnes sentin que tenen un futur i de què l’educació els ajudarà a construir-lo. Hem de tombar un concepte d’educació compartimentat i arriscar-nos a aixecar una nova visió on el que importa és com aprenen els infants. La resposta, més que mai, són les capacitats interpersonals, perquè segons Richard Gerver "la humanitat sempre serà essencial en la forma com funciona el món”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada